Buget 2017. Personalul neclerical nu mai este plătit din contribuțiile credincioșilor

Buget 2017. Personalul neclerical nu mai este plătit din contribuțiile credincioșilor

Un deputat sătmărean a reușit să fie coautor al unui proiect care are menirea de a aduce normalitate și liniște în rândul parohiilor, indiferent de confesiune (toate cultele religioase recunoscute legal în România). Este vorba despre deputatul Octavian Petric.

Și asta după ce ani de zile personalul neclerical aferent tuturor confesiunilor a avut un statut incert, fiind plătit în parte din contribuțiile directe ale credincioșilor către parohii. Fie ele ortodoxe, greco-catolice, romano-catolice, reformate, penticostale, etc.

Prin noul buget care a fost adoptat de Parlament, personalului neclerical i se acordă venitul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, ceea ce înseamnă, automat, mai multe fonduri pentru proiectele parohiilor, printre care întreținerea bisericilor sau al citimirelor. Fără să mai existe o presiune pe contribuabilul credincios.

De altfel, a crescut cu 5% și numărul personalului neclerical, de 19.250 de persoane la nivelul întregii țări și a tuturor confesiunilor, la 20.000 de persoane. Și asta pentru că exista o criză importantă de personal.

”Am fost foarte atenți să nu facem niciun fel de disciminare, astfel încât toate confesiunile din România să beneficieze de aceste noi prevederi. Astfel, se rezolvă o mare problemă a cultelor religioase recunoscute în România, respectiv cea a personalului neclerical”, a spus deputatul Octavian Petric.

octavian petric