Sute de părinți din municipiul Satu Mare s-au folosit în ultimii ani de o schemă la limita legii pentru a-și duce copiii la școlile bune din municipiul Satu Mare. Vorbim despre unități de învățământ precum ”Grigore Moisil” sau ”Constantin Brâncoveanu”.

Schema a fost dezvăluită pentru PresaSM.ro de către persoane din Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare. Concret, părinții care locuiesc în zonele periferice ale municipiului Satu Mare, foarte bine cotate, precum Cartierul Funcționarilor, și-au mutat fictiv domiciliul pe adrese centrale, pentru a fi eligibili la unitățile de învățământ din centrul municipiului reședință de județ.

Există situații în care într-o garsonieră ”domiciliază” zeci de persoane, susțin aceleași surse. Inspectoratul Școlar Județean a contactat Serviciul pentru Evidența Persoanei, solicitând o soluție pentru combaterea fenomenului. Răspunsul a fost unul simplu: totul este legal și nu se poate face nimic.

Legal sau nu, în municipiul Satu Mare se pare că orice este posibil, atâta timp cât este vorba despre persoane cu dare de mână. Chiar să locuiască zeci de persoane la aceeași adresă. Ajunge să ne uităm cam la ce mașini de ultimă generație parchează în zona acestor școli pentru a avea un tablou complet al fenomenului.

Accesul egal la educație este valabil, se pare, atâta timp cât câștigă potentații vremii.