Marian Voicu abordează joi la Satu Mare un subiect tabu pentru România

Marian Voicu abordează joi la Satu Mare un subiect tabu pentru România

Cunoscutul jurnalist Marian Voicu se va afla joi 9 martie la Satu Mare, la Centrul Cultural “G.M Zamfirescu”, pentru a-și lansa cartea  “Tezaurul României de la Moscova”. Intrarea este gratuită iar evenimentul va începe la ora 19.00.

De curînd, Marian Voicu a publicat, la Editura Humanitas, un volum masiv, foarte bine documentat și scris limpede: Tezaurul României la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani. Un subiect despre care se vorbește mult, de multă vreme, nu totdeauna în cunoștință de cauză. Cartea s-a bucurat de un real succes la Tîrgul Gaudeamus de la finalul anului 2016.

„Am încercat să spun toată povestea din ultima sută de ani-căci în decembrie 2016 s-au împlinit o sută de ani de la primul transport, iar în iulie 2017 se vor împlini o sută de ani de la al doilea transport trimis în Rusia. Am încercat să scriu cît mai publicistic cu putință pentru că mi s-a părut o istorie fenomenală, în care joacă personajele politice din ultima sută de ani, de la Brătianu și Marghiloman, trecînd prin Ceaușescu și Brejnev și terminînd cu Traian Băsescu. Este esența ultimului secol de istorie românească. Iar tezaurul face parte din toată această poveste, vrînd-nevrînd.”

Marian Voicu a absolvit Politehnica şi Științele Economice, urmând apoi cursurile CIFAP Paris. Lucrează în TVR din 1996 ca reporter, prezentator de ştiri, moderator de talk-show și producător.

A moderat dezbaterile prezidenţiale şi parlamentare din 2004. Timp de zece ani a documentat pentru TVR comunităţile româneşti – de la istroromâni şi aromâni, până la românii de peste Bug și cei din Federația Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Sudan, Uganda și Siberia.

În ultimii ani a moderat emisiuni precum „Persona”, „În linia întâi”, „Românii de lângă noi”, „Atunci și acum” sau seria „Carpații – plămânul Europei”.