TOPUL metodelor prin care sunt înșelați zilnic sute de sătmăreni

TOPUL metodelor prin care sunt înșelați zilnic sute de sătmăreni

Sute de sătmăreni cad zilnic victimele unor ţepe date de aşa-zise firme. Metodele sunt diversificate. De la înşelăciuni cu analize medicale sau vacanţe de lux la preţuri infime şi până la metodele de şantaj – gen “metoda accidentul”, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi cei ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie confirmă aceste fenomene.

  1. Metoda “analize medicale”. O firmă din Satu Mare îşi racola clienţii – în special persoane trecute de 60 de ani – prin intermediul unor pliante în care li se promit analize medicale gratuite pentru depistarea mai multor boli, analize care, conform reprezentanţilor firmei, ar costa în mod normal 500 de lei. Problema este că ”analiza medicală” este de fapt o biorezonanţă care durează un minut şi ale cărei rezultate sunt interpretate de o persoană fără niciun fel de calificare medicală. Apoi, “bolnavilor” li se vând efectiv fel şi fel de materiale, la preţuri foarte mari. Zeci de sătmăreni au solicitat deja sprijinul autorităţilor, iar firma a fost nevoită să restituie banii. Acum, firma s-a mutat la Bucureşti.
  2. Metoda “accidentul”. Hoţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz. Familii păcălite sau care să spună “NU” în ultima clipă s-au găsit şi în Satu Mare. Popular, e numită metoda “Accidentul”. Poliţiştii sătmăreni instrumentează în acest moment mai multe astfel de plângeri.
  3. Metoda “vacanţe de lux la preţuri modeste”. Zeci de familii din judeţ – în special persoane înstărite – au fost păcălite de reprezentanţii unei “agenţii de turism” din Bucureşti, care au deschis o pseudo-agenție de turism și le-au vândut clienților vacanțe de lux în destinaţii exotice, la preţuri de până la 50% mai mici. Dacă unii au ajuns în destinaţiile exotice dar au stat în nişte condiţii improprii, un alt sătmărean nu a mai ajuns în “paradisul” promis. I s-a tras o ţeapă de 1.800 de euro. Cazul este în atenţia poliţiştilor.