Parcările lui Coica din Micro 17, perfect legale. Funcționarii Primăriei, vinovați de întârziere

Parcările lui Coica din Micro 17, perfect legale. Funcționarii Primăriei, vinovați de întârziere

Procedura asumată de echipa fostului primar al municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru atribuirea lucrărilor de realizare a celor 13 loturi de parcări din Cartierul Micro 17 este perfect legală, au decis magistrații Judecătoriei Satu Mare.

Este vorba despre procedura prin care proiectul general, în valoare de 1,3 milioane de euro, a fost împărțit în 13 lucrări separate, astfel încât și suma să scadă la 100.000 de euro pentru fiecare lot de lucrări și să fie evitată astfel blocarea proiectului din cauza birocrației excesive, respectiv a termenelor de atribuire.

”În prima instanță am pierdut procesele, urmând ca să decidă Tribunalul dacă câștigă acele firme care ne-au dat în judecată, atunci putem să începem lucrările”, a spus primarul Kereskenyi Gabor.

Dacă sentința va fi menținută și de către Tribunalul Satu Mare, lucrările vor începe în luna martie a acestui an.

”Actuala conducere a municipiului a avut semne de întrebare și în ceea ce privește încredințarea directă a acelor contracte și fracționarea unor sume de 1,3 milioane de euro în 13 bucăți de câte 100.000 de euro. Nu am inițiat o nouă procedură de achiziție pentru că așteptăm sentința finală. Dacă câștigăm în instanță va trebui să scoatem la licitație deschisă pentru suma de 1,3 milioane acele lucrări, iar dacă pierdem vom avea în mână o sentință cu care se pot începe din martie lucrările”, a mai spus Kereskenyi Gabor.

parcari03

Situația a fost generată de către unii funcționari ai Primăriei Satu Mare, care în primă fază și-au dat acceptul, apoi s-au răzgândit. Iar prin decizia Judecătoriei Satu Mare se arată că nu au avut dreptate când s-au răzgândit și au blocat, practic, întregul proiect.

”Nimeni nu vrea să își asume nimic în țara asta. Știți foarte bine că începând de la un primar de comună până la un ministru se feresc să semneze anumite acte. Din păcate, ne-am lovit și noi de această situație. S-a refuzat viza de control financiar preventiv la aceste contracte, de către persoane care anterior au semnat acest lucru. Noi a trebuit să luăm act și am procedat ca atare. De aceea am ajuns în instanță”, a mai spus Kereskenyi.

Edilul șef sătmărean transmite un mesaj funcționarilor din Primăria Satu Mare: își asumă deciziile sau pot să plece.

”Problema este că dacă toată lumea va aștepta fără să încerce să ia o decizie și să își asume o răspundere și să așteptăm mereu o decizie a unei instanțe, atunci termenele se vor majora considerabil. Nu este sănătos ce se întâmplă, și este un fenomen național, nu unul caracteristic orașului nostru”, a conchis primarul municipiului Satu Mare.