Prime consistente pentru cei care locuiesc în aceste localități

Prime consistente pentru cei care locuiesc în aceste localități

Ordonanța de Urgență a Guvernului 60/2016 care a modificat Legea 76/2002 introduce primele de mobilitate prevăzute la articolele 74 si 75,din lege, prime care se acordă persoanelor care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliul sau noua reședință în zonele prevăzute în Planul National de Mobilitate care se aprobă și se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Pentru anul 2017, Planul Național de mobilitate cuprinde următoarele localități pentru județul Satu Mare: Acâș, Andrid, Căuaș, Craidorolț, Hodod, Mediesu Aurit , Pir, Pișcolt, Santău, Săuca, Socond, Terebești, Tiream, Turulung.
Șomerii care au domiciliul sau reședința în aceste zone si sunt înregistrați ca șomeri la agenția de ocupare sau punctele teritoriale,și care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni potrivit legii ,pot să beneficieze de prime de mobilitate.

Dacă un șomer din localitățile precizate, își găsește un loc de muncă într-o localitate aflată la cel puțin 50 de km distanță va beneficia de o primă de mobilitate de 12.500 de lei, în cazul în care șomerul se deplasează singur. În cazul în care își mută domiciliul și reședința împreună cu familia atunci prima de mobilitate este de 15.500 de lei. Jumătate din această sumă este achitată la încadrarea în muncă, iar cealaltă jumătate după 12 luni.