REPORTAJ. Cum operează cerșetorii în Satu Mare. Cine îi protejează (FOTO&VIDEO)

REPORTAJ. Cum operează cerșetorii în Satu Mare. Cine îi protejează (FOTO&VIDEO)

Vremea în care niște copii amărâți cerșeau prin parcările supermarket-urilor din municipiul Satu Mare a cam apus. Acum, adevărații cerșetori nu mai au loc de rețelele extrem de bine organizate.

Reporterii PresaSM.ro au urmărit o astfel de rețea în plină acțiune. Din interiorul unei mașini staționate în parcarea unui supermarket din municipiul Satu Mare am observat întreaga desfășurare de ”forțe”.

retele cersetori (1)

Rețeaua este compusă din lider, care de obicei este un interlop cu ”state vechi”, dar care nu face ”muncă de teren”. Acesta, de regulă, operează și rețele de prostituție și furt.

Apoi, liderul are un locotenent, care este cel care supraveghează zona, ca nu cumva ”cerșetorii” să fie suprinși de polițiști și să li se confiște banii. Același locotenent are și sarcina de a interveni în cazul în care vreun paznic sau vreun client îl ia la rost pe ”cerșetor”. Consecința: paznicii nu mai intervin!

De obicei, locotenentul nu este prea ușor de reperat, deoarece se plimbă la distanță apreciabilă de locul în care oamenii săi cerșesc. Dar este mereu la distanța care să îi permită să intervină în timp util.

retele cersetori (2)

Ultimul element al rețelei este ”cerșetorul”, de obicei minori de etnie romă, care nu par să fie prea oropsiți, după cum se vede și din imagini. Dar atâta timp cât sătmărenii mai scot câte un leu din buzunar, treaba merge ca pe roate.

Practic, în zona fiecărui supermarket acționează câte o astfel de celulă, care constituie o rețea aducătoare de profit pentru clanurile interlope din municipiul Satu Mare.