VIDEO. Tot mai mulți migranți la porțile județului. Încă cinci au fost prinși

VIDEO. Tot mai mulți migranți la porțile județului. Încă cinci au fost prinși

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului PF Tarna Mare au depistat la ”frontiera verde” patru cetățeni turci și unul din Bangladesh în timp ce încercau să intre ilegal în România din Ucraina, cu scopul de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen. Aceștia urmau să fie preluați de doi cetățeni turci și transportați până în apropierea frontierei cu Ungaria. Călăuzele au fost reținute pentru 30 de zile, fiind cercetate pentru trafic de migranți.

Concret, în data de 21 februarie a.c., în jurul orei 9.00, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul S.P.F. Tarna Mare, județul Satu Mare, a oprit în trafic, pe raza localităţii de frontieră Tarna Mare, un autoturism în care se aflau cetăţenii turci S.O. de 50 de ani şi A.S. de 52 de ani, care nu îşi justificau prezența în zonă.

Poliţiştii de frontieră au procedat la cercetarea zonei, iar la aproximativ 500 de metri de la frontiera de stat cu Ucraina au depistat un grup format din cinci persoane de origine afro-asiatică, care a fost condus la sediul sectorului pentru cercetări.

În cadrul primelor verificări s-a stabilit că este vorba despre o familie formată din patru cetăţeni turci, un bărbat și o femeie, în vârstă de 35 și 31 ani și cei doi copii ai acestora cu vârste de 2, respectiv 3 ani. De asemenea, din grup mai făcea parte un bărbat din Bangladesh, în varstă de 31 ani.

Polițiștii de frontieră au mai stabilit că cei cinci migranți au trecut frontiera din Ucraina în România, cu scopul de a ajunge într-un stat din spaţiul Schengen. Acestia, urmau sa fie preluati de către cei doi cetățeni turci, S.O. şi A.S. și călăuziti până în apropierea frontierei cu Ungaria.

Cei cinci cetățeni care făceau parte din grupul de migranți au fost predaţi autorităţilor de frontieră ucrainene, în baza acordului de readmisie încheiat între Comunitatea Europeană şi Ucraina.

În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar cei doi cetățeni turci din autoturism sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, Tribunalul Satu Mare emițând pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.


 

De asemenea, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea au descoperit duminică, 19 februarie a.c., în jurul orei 22.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea mai mulți migranți. Cetățeanul ucrainean Andrii B., în vârstă de 23 de ani, s-a prezentat pentru a ieși din țară. Acesta conducea un microbuz marca Mercedes Benz, înmatriculat în Ucraina. Împreună cu el călătorea și Mykhailo B., de 24 de ani, tot din Ucraina.

Cu ocazia formalităților pentru ieșirea din România, polițiștii de frontieră au descoperit în partea din spate a microbuzului, ascunse într-un spațiu special amenajat, șase persoane de sex masculin. În urma verificărilor s-a constatat că cei în cauză sunt patru cetățeni afgani și doi vietnamezi, cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani.

Cetățenii ucraineni, care au intrat legal în țară, au declarat că au fost rugați să transporte o piesă de schimb aflată în mașină și nu știau de prezența celor șase persoane ascunse în microbuz.

Cetățenii afgani și vietnamezi sunt cercetați pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, iar cei doi ucraineni pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, instanța emițând pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.