Primaria Agris - Adresa: Str. Csury Balint Nr. 68, Localitate: Agris, Judet: Satu Mare

Galerie Foto
Orar
Luni
08:00
-
16:00
Marti
08:00
-
16:00
Mircuri
08:00
-
16:00
Joi
08:00
-
16:00
Vineri
08:00
-
16:00
Sambata
Inchis
Duminica
Inchis

Despre

Prima atestare documentară despre Agriş datează din 1216 în scrisoarea de donaţie a regelui Andrei al II-lea către groful Merc-stabilinduse hotarul moşiei donate se arată că aceasta trecea pe lângă Egerul Mare . Este vorba de moşia Nichola (Micula ). Evoluţia localităţii Agriş a fost una lentă dar ascendentă . Reforma religioasă găseşte aici un câmp prielnic afirmării.

 

 

În Agrişul secolului al XV-lea deja există o comunitate compactă de credincioşi romano-catolici dovedit de actual biserică reformată , de origine romano-catolică construită între anii 1420-1460 de soţia banului Boricz Bathory. Preotul satului –Kereki János- participă în 1569 la Sinodul de la Oradea fiind unul din marii reprezentanţi ai reformei religioase din aceste ţinuturi .Din punct de vedere administrativ, Agrişul a fost comună de sine stătătoare până după cel de- al II-lea Război Mondial, după care a fost încorporată în competenţa comunei Micula din care făcut a parte până în anul 1968.

 

 

Cu ocazia reorganizării administrative- teritotial a României şi reapariţia judeţului Satu Mare , comuna Agriş este trecută de sub această tutela comunei Botiz. Anul 2003 aduce posibilitatea reînfiinţări comunei fiind aprobată reînfiinţarea comunei Agriş având în componenţă satul Ciuperceni şi Agrişu Nou.

Contacteaza Primaria Agris
Nume și Prenume*
Email*
Telefon*
Mesaj *

Recenzii
-Nu exista recenzii adaugateÎNREGISTREAZĂ-TE sau INTRĂ ÎN CONT