Şcoala Gimnazială Culciu Mare - Adresa: Str. Principala, nr.66, Localitate: Culciu Mare, Judet: Satu Mare

Galerie Foto
Orar
Luni
07:00
-
16:00
Marti
07:00
-
16:00
Mircuri
07:00
-
16:00
Joi
07:00
-
16:00
Vineri
07:00
-
16:00
Sambata
Inchis
Duminica
Inchis

Despre

Ca poziţie geografică, Culciu Mare este situat pe malul stâng al Someşului, pe Drumul Judeţean 193, la 12 km S-E de municipiul Satu Mare. Din punct de vedere administrativ aparţine de comuna Culciu, împreună cu satele Lipău, Culciu Mic, Cărăşeu, Corod şi Apateu. 

 

 

 

În Culciu Mare există şcoală românească de la 1769, primul cantor-învăţător fiind Kuslics Gligor. Din 1777, prin legea Ratio Educationis, emisă de Maria Tereza, învăţământul devine obligatoriu. Dintre dascălii de după 1800 cunoaştem pe Ioan Papp şi Simeon Zettye.

 

 

 

În anul 1905 şcoala confesională românească din Culciu Mare se închide, după ce funcţionase 136 de ani. Copiii învaţă în continuare la Şcoala maghiară de stat. În 1910 se luptă totuşi pentru reînfiinţarea  şcolii româneşti dar şcoala din Culciu Mare se va redeschide abia în 1919. În 1924 clădirea şcolii fiind foarte veche a fost dărâmată şi în locul ei se ridică o şcoală nouă, cu trei camere şi bucătărie, deoarece ea servea şi ca locuinţă a învăţătorului.

În 1940, odată cu pierderea Transilvaniei, şcoala românească din sat îşi încetează pentru a doua oară activitatea. Şcoala  se redeschide în 1945, chiar în preajma Crăciunului.

 

 

 

 

Creşterea numărului de elevi face ca, după 1948, pentru învăţământ să se folosească şi spaţii din clădiri particulare. Tot în această perioadă se trece la învăţământul obligatoriu de şapte clase, şcoala din Culciu Mare fiind una din primele şcoli unde se face această experienţă. Astfel, la şcoala din sat vor veni elevi şi din alte sate ale zonei: Lipău, Cărăşeu, Valea Vinului, Sâi, Tătărăşti, etc.

În 1964 se inaugurează noua şcoală, este vorba de partea neetajată a actualei şcoli. Acestui corp i se adaugă, în faţă, spre stradă, în 1971, un nou corp, etajat, asigurându-se astfel desfăşurarea întregului proces de învăţământ într-un singur schimb.

 

 

 

 

 

Începând cu 1 septembrie 2010 Şcoala din Culciu Mare este singura cu personalitate juridică din comuna Culciu şi are în subordine umătoarele structuri: Şcoala cu clasele I-VIII Lipău, GPN LIpău, Şcoala cu clasele I-VIII Cărăşeu, GPN Cărăşeu, Şcoala cu clasele I-IV Culciu Mic, GPN Culciu Mic, GPN Corod, GPN Apateu. Această formă de organizare durează până în octombrie 2011 când în comuna Culciu revin două şcoli cu personalitate juridică - cea din Culciu Mare şi cea din Cărăşeu.

 

 

 

La 1 septembrie 2012 Şcoala Gimnazială Culciu Mare are în subordine structurile: GPN Apateu, GPN Corod, Şcoala Primară Culciu Mic şi Şcoala Primară Lipău.

La 1 septembrie 2014 prin comasarea Scolii Primare Culciu Mic cu Scoala Gimnazialã Culciu Mare, se desfiinteazä clasele în regim simultan si astfel clasele primare de la Scoala Gimnazialã Culciu Mare devin de sine stãtãtoare.Scoala Gimnazialã Culciu Mare are în subordine: GPN Apateu, GPN Corod, GPN Culciu Mic si Scoala Primarã Lipãu.

Contacteaza Şcoala Gimnazială Culciu Mare
Nume și Prenume*
Email*
Telefon*
Mesaj *

Recenzii
-Nu exista recenzii adaugateÎNREGISTREAZĂ-TE sau INTRĂ ÎN CONT